Szezonális allergia: Mikor és miért jelenik meg?

Szezonális allergia: Mikor és miért jelenik meg?
Az allergia nem csak a gazdiknak okoz hatalmas problémát, bizony a kutyusok és a macskák is megszenvedik a kellemes idő árát. A szezonális allergia kutyák és macskák esetében általában a pollenek, fűszálak és más növényi anyagok okozta reakciókra utal. Ezek a tényezők gyakran a tavaszi és nyári hónapokban fordulnak elő, amikor a növények virágzanak és a pollenek elszaporodnak a levegőben. Az allergiás reakciók a kedvencek esetében bőrtünetek okozhatnak, mint például a viszketés, a bőrpír, fülgyulladás.

Hogyan alakul ki a szezonális allergia?
A környezeti allergia (atópia) egy olyan állapot, amiben az immunrendszer öröklött hajlam miatt kórosan fokozott választ ad bizonyos anyagokra, amik a bőrön, nyálkahártyákon vagy az emésztőrendszeren keresztül jutnak be a szervezetbe. Ezeket az anyagokat allergéneknek nevezik. Kutyák és macskák esetében a leggyakoribb allergének a háziporatkák, pollenek és a bolhanyál.


 
Milyen tüneteket okoz kedvenceinknél?


A kutyáknál a vezető tünet az erőteljes viszketés és az állandó vakarózás. Ezt követően elsősorban bőrtünetek jelennek meg, mint például a bőr kipirosodása, vörös foltok, göböcskék, bőrgennyesedés és a szőr kihullása. A fülgyulladás is igen gyakori.


 

Macskáknál ritka a pollenek által kiváltott allergiás reakció, de például a bolhanyál-allergia megjelenhet a háti területen vagy testszerte apró pörkös, viszkető sebek formájában. Az eleségallergia macskák esetében jellegzetesen általában a fejre és a nyakra korlátozódó nagyon erős viszketéssel járó tüneteket okoz, melyet sebesre vakarnak saját maguknak a cicák.

A környezeti és a táplálékallergia összefüggései


Az elmúlt években kiderült, hogy a táplálékallergia és az atópia valójában nem két külön betegség, hanem egyfajta „küszöbjelenség”. Ez azt jelenti, hogy az arra hajlamos egyedben a különböző allergének sokszor nem külön-külön, hanem összeadódva, egy „küszöbszintet” elérve váltják ki a tüneteket. A tünetek mindkét esetben hasonlóak, ezért minden esetben, ha allergiás betegség merül fel, hipoallergén diétát javasolt végezni.


Hogyan lehet kezelni a szezonális allergiát?


A szezonális allergia mellett ételallergia, bolhacsípés, rovarcsípés, háziporatka, penészgomba, valamint egyéb állapotok is okozhatják a tüneteket, ezért fontos a lehetséges okok és a háttérben megbúvó egyéb betegségek kizárása.


Az allergiás bőrbetegség kezelése bonyolult és frusztráló lehet mind az állat, mind a gazdi számára. A kezelési módot mindig az állat tünetei, az állattulajdonos lehetőségei és az állatorvos javaslata alapján kell meghatározni. A kezelés lehet gyógyszeres vagy nem gyógyszeres.


Állatorvosi ellátás: Első lépésként mindig fontos felkeresni az állatorvost, ha úgy gondolod, hogy kedvenced allergiás lehet. Az állatorvos kivizsgálja és meghatározza az allergiás reakció okát, valamint ajánlásokat ad a kezelésre és az tünetek enyhítésére.


Az immunterápia (allergén-specifikus immunterápia, ASIT) jelenleg a legkorszerűbb kezelési mód kutyák atópiája esetén. Ez orvosi kezelés, de valójában nem gyógyszert jelent, hanem az allergénekből készített oldatokkal történő injekciós kezelést. Hosszú távon mellékhatás-mentes és ez az egyedüli ma ismert lehetőség, ami valódi gyógyulásra adhat esélyt.


Az interferon terápia hasonló módszer, de nem specifikus, azaz nem szükséges előtte vértesztet végeztetni. A rendellenesen fokozott immunválaszt normál irányba tereli, és mellékhatás-mentes.


Szemcseppek kutyáknak és macskáknak: A könnyező és viszkető szemek kezelésére szemcseppeket alkalmazhatunk, amit az állatorvos javasolhat. Ezek a cseppek segíthetnek csökkenteni a gyulladást és enyhíteni a kellemetlen tüneteket. 


Fültisztítás: A szezonális allergia gyakran kísérheti a fülviszketést és a fülgyulladást is. Fontos rendszeresen tisztítani a kutyák és macskák fülét, hogy eltávolítsuk az esetleges allergéneket és megelőzzük a fertőzéseket. Ehhez kaphatóak speciális fültisztító oldatok és törlőkendők az állatorvosi gyógyszertárakban.


Allergénmentes környezet: Próbáljuk minimalizálni a kutyák és macskák érintkezését a szezonális allergénekkel. Például ne engedjük őket a magas fűbe vagy pollenekkel teli területekre, és rendszeresen mossuk meg a szőrüket, hogy eltávolítsuk a polleneket a bundájukról. A kifejezetten allergiás állatoknak kifejlesztett kíméletes samponokkal a viszketés csillapodik, ápoló összetevőinek köszönhetően pedig táplálja a bőrt és gyulladáscsökkentő hatású.


 

A szezonális allergia kezelése és megelőzése kulcsfontosságú a kedvencek egészségének és kényelmének megőrzése érdekében. Bátran fordulj orvoshoz, ha tüneteket tapasztalsz a kedvenceden!

A Cirmos Állatpatika webshopjában minden szükséges terméket megtalálsz!

Tegyünk Együtt kedvenced egészségéért!

Kapcsolódó termékek

Peptivet Oto Gél 25 ml

8.990 Ft
Kívánságlistára teszem

Epiotic Fültisztító

5.990 Ft
Kívánságlistára teszem

Otodine fültisztító folyadék 50 ml

3.990 Ft
Kívánságlistára teszem

Aptus SentrX szemcsepp 10 ml

8.190 Ft
Kívánságlistára teszem

Lacri Plus szemcsepp 10 ml

9.290 Ft
Kívánságlistára teszem

Aptus SentrX Eye Gél 3 ml

5.390 Ft
Kívánságlistára teszem

Dezacin H+ szemgél 5 ml

5.890 Ft
Kívánságlistára teszem

Optivet szemkörnyék tisztító 50 ml

2.600 Ft
Kívánságlistára teszem