Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nyuszisétáltatás? - így csináld!

Nyuszisétáltatás? - így csináld!
A nyulak nagyon mozgékony kis állatok, fontos nekik a rendszeres mozgás, ugrálás. Ha nincs biztosítva a napi séta, az egészségügyi problémákhoz vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy nyuszink aktivitását biztosítsuk akár benti akár kinti kis kedvencről van szó. 

Séta kint és bent

Ha kertes házunk van, a sétát könnyedén megoldhatjuk ha kivisszük nyuszinkat a kertbe ahol kedvére ugrálhat, viszont jobb tisztában lenni azzal, hogy léteznek a nyulak számára mérgező növények, ezeknek jobb utánanézni mielőtt kis háziállatunk nyakába veszi a kertet. Ilyen növény például a borostyán, pipacs, vagy az olyan zöldség és gyümölcs, mint a hagyma, burgonya vagy a paradicsom. Arra is figyeljünk oda, hogy ne hagyjuk egyedül a kutyánkkal vagy macskánkkal még akkor sem ha biztosak vagyunk benne, hogy nem bántaná nyuszinkat, mert ez egy stresszhelyzet a nyulak számára. 

Van érvényes oltása?

Bizony, bizony...ha kiviszed a nyuszit, mindenképpen legyen érvényes oltása, ugyanis a szúnyogok és bolhák a nyulak számára halálos vírusokat terjesztenek. Ilyen a myxomatosis és a vérzéses betegség. Állatorvos be tudja oltani a nyuszikat és az új típusú vakcinák 1 évig is védenek. A nyulak fontosabb betegségeiről itt, az oltásról, pedig itt olvashatsz.

Ha lakásban tartjuk kis kedvencünket, akkor is muszáj kiengedni őket rendszeres időközönként a lakás egy olyan részén ahol nem tudnak kárt tenni a berendezési tárgyainkban és saját magukban, így például a lakás olyan kritikus pontjait kizárhatjuk ahol vezetékek vannak. Ha nyuszink szemmel láthatóan több teret igényel, a megfelelő sétáltató eszköz kiválasztása után kimerészkedhetünk vele akár a közeli parkba is.

Hám vagy nyakörv?

A nyúlsétáltatás egyáltalán nem olyan, mint a kutyasétáltatás. A nyuszi nem fog szót fogadni nekünk, nem ül, nem sétál mellettünk parancsszóra. Ő megy majd minden irányba, mi pedig alkalmazkodunk hozzá. Ezért sem tanácsos csupán nyakörvet tennünk a nyuszink nyakára, mert abból könnyen kibújhat és ráadásul sérülést is szerezhet vele. A hámok sokkal kényelmesebbek és kisebb eséllyel bújnak ki belőle a kis állatok a futkározás, ugrálás hevében. A hámhoz tartozó pórázok különféle méretei igazodnak az állatok méreteihez. Nyulaknak tökéletesen megfelel a macska-, vagy a görénypóráz, de természetesen kaphatók kifejezetten nyusziknak gyártott pórázok is. 

Hogyan kezdjünk neki?

Amint beszereztük ezeket a kellékeket, ne az legyen az első, hogy levisszük a nyuszinkat az utcára mert azt sokként élheti meg kis kedvencünk, inkább fokozatosan szoktassuk hozzá a hámhoz, a pórázhoz és az ebben való sétához. Előbb tegyük fel rá a hámot otthon és hagyjuk, hogy abban szaladgáljon, hagyjunk neki időt, hogy hozzászokhasson. Ez néhány napig eltarthat, ne erőltessük, naponta 2-3-szor szánjunk rá 5-10 percet. Jutalomfalatokkal is ösztönözhetjük a siker érdekében. Majd ha már úgy látjuk, hogy nem idegenek számára ezek a dolgok, elvihetjük egy csendesebb helyre. Első alkalommal ne egy olyan parkot válasszunk ahol sok a kutyasétáltató, mert az megriaszthatja a nyuszinkat. Ne rángassuk a pórázt, hagyjuk, hogy ő irányítson. Ha egy olyan irányba kezd el menni amerre mi nem szeretnénk, inkább óvatosan vegyük fel és tegyük arrébb. 
Sétáltatás után azonnal vegyük le róla a hámot és a pórázt, nehogy megrágja, és ezzel tönkre tegye. A bundáját is érdemes minden séta után átnézni, hogy nem szerzett-e sérülést vagy esetleg valamilyen élősködő nem telepedett-e meg benne. Séta utáni hasmenés, hányás esetén azonnal kérjük állatorvos segítségét mert nagy valószínűséggel olyat evett kisállatunk, ami mérgező számára. Mivel a nyúl egy nagyon kényes állat, így ezen tünetek esetén ne hezitáljunk és azonnal forduljunk állatorvoshoz, hiszen az komoly tünet ennél a kisállatnál.

Nyuszink boldog ugrálása megerősít majd bennünket abban, hogy megérte az időnket és energiánkat rászánni a hozzászoktatásra. Figyeljük meg, hogy legközelebb ha nyuszinkra ráadjuk a hámot, boldogan fog az ajtóhoz szaladni indulásra készen, és ez minden fáradozást megér.

Az oldal tetejére