Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutyasétáltatási etikett

Kutyasétáltatási etikett

Mint mindennek, a kutyasétáltatásnak is van úgynevezett etikettje. A legtöbben úgy gondolják, hogy a kertben, szabadon tartott kutyusoknak nincs igényük a külön sétákra. Ez azonban óriási tévhit: feltétlenül szükségük van a környezetváltozásra, mivel a sétáltatás célja nem szükségszerűen a mozgási igény kielégítése. Okvetlenül figyelni kell a szellemi energia levezetésére is. A kertben rendszerint ugyanazok az ingerek érik, ugyanazok a szagok, egyetlen térben. Egy-egy sétáltatás alkalmával új szagokkal és illatokkal találkozhat, új kutyákkal barátkozhat, illetve ami nagyon fontos, hogy megszilárdíthatjuk a kapcsolatot vele és taníthatjuk.

Mit is taníthatunk kedvencünknek? Mik azok, amiket mindenképp szükséges  tudniuk?

Az irányító szerepe

A sétálások alkalmával könnyebben meg tudjuk tanítani neki, hogy mi vagyunk a hierarchia legtetején. Hallgatnia kell ránk, be kell tartania szabályainkat. Már szedelőzködésnél tisztáznunk kell: mi vagyunk a gazdi, és mi visszük sétáltatni őt, nem pedig fordítva. De mégis hogyan?

A nyakörv ráadásakor hívjuk oda magunkhoz, ne rohangáljunk utána. 

-Falkavezérként, mi menjünk ki először az ajtón.
-Póráz esetén kötelező jelleggel tartsuk magunk mellett, semmiképp se adjunk neki elsőbbséget!

Ezeket a szabályokat tartva neveljük már kiskorától kezdve, hogy tudja, ebben a kapcsolatban mi vagyunk a vezetők.


A sárga szalag-intő jel

Tudtad, hogyha egy kutya nyakörvén vagy pórázán sárga szalagot látsz, akkor a gazdi valami fontosat szeretne üzenni neked?
Az ilyen állatokat csak nagyon óvatosan szabad megközelíteni, nagy, önálló térre van szükségük.

Tilos a földről enni!- Otthon is!

Egyértelmű lenne, de sokan megfeledkeznek róla: a kutya ne egyen a földről semmit, használjuk a számára kijelölt tálkát!

Ha azt látjuk, hogy idegen ételeket/ maradékokat próbál felenni, azonnal szóljunk rá! Tanítsuk meg a vezényszavakra, mint a "fúj" vagy a "hagyd", és erre mi is a lehető legnagyobb gondot fordítsuk!

Sajnos nem tudhatjuk, hogy az adott étel romlott-e, esetleg tartalmaz-e mérget vagy egyéb, káros adalékot. Körültekintőnek és gyanakvónak kell lennünk: nem egyszer találtak már mérget, esetleg tűket, az utcán eldobott húsokban.

Póráz nélkül, szabadon?

Először is, fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy közterületen és parkokban kötelezően pórázon kell sétáltatni a kutyákat. Emellett, közlekedési eszközökön, természeti és vadászati területeken sem tartózkodhat póráz nélkül! Ne feledkezzünk meg a szájkosarakról sem!

Ez alól kivételt képeznek a kutyafuttatásra kijelölt helyek!

Ha a valóságot nézzük, nagyon sokszor találkozunk póráz nélkül sétáltatott négylábúakkal. Pont ezért, kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk kedvencünk személyiségével. Képes elszaladni? Hajlamos más kutyákra támadni, acsarogni? Ha a válasz bármelyik kérdésre az igen, okvetlenül kössük meg, főleg, ha más ebek is tartózkodnak a közelében vagy forgalmasabb útszakaszon, ahol az autók, motorok zaja megijesztheti.

Mindig kellő tapintattal engedjük oda ismeretlen kutyához kedvencünket és inkább kérdezzünk rá, hogy nem okoz-e gondot a társaság. Lehet, hogy nem szereti a gazdi, ha más kutyák odamennek hozzá, de az is lehet, hogy a kutya hajlamos a támadásra és ezért van pórázon.

Éjszakai séta- látszani ér!

Ha a kedvencünket éjjel, a sötétben sétáltatjuk, ajánlatos beruházni világítós nyakörvekre- főleg, ha póráz nélkül tesszük mindezt. Mostanság már egész egyszerűen beszerezhetőek. Segítségükkel könnyedén nyomon követhetjük, hogy a kedvencünk merre kóborol éppen a sötétben.

Ürülék összeszedése

Az ürülékek összeszedésére is szigorú szabályok vonatkoznak. Minden gazdinak kötelessége közterületen összeszedni, különben köztisztasági szabálysértést követ el. De ne csak a büntetés elkerülése érdekében szedjük össze: a tisztaság és higiénia is fontos szempont kell, hogy legyen!

 

Az oldal tetejére