Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutya-macska barátság - így szoktasd össze kedvenceid

Kutya-macska barátság - így szoktasd össze kedvenceid

A kutyák és macskák ritkán kötnek szoros barátságot az első percben, ami igen meg tudja keseríteni azon gazdik életét, akik több kedvenccel is büszkélkedhetnek. Sokszor azonban az ártalmatlan civódáson túl igen komoly ellentét is kialakulhat kisállataink között, aminek egy-egy komolyabb harcon túl súlyosabb következményei lehetnek.

De vajon mi okozza az ősi ellentétet, és hogyan oldhatjuk fel azt?

Az ellentét gyökere egyszerűen abban rejlik, hogy a kutyák és macskák teljesen máshogy működnek, ami a kutyustól egy alapvetően barátságos gesztus, addig azt a macska támadásnak érzi. Mindkettejük ösztöne széles spektrumon mozog, és bár alapvetően mindketten ragadozók, könnyen feléled bennük a „préda ösztön” is.

Az összeszokatás azonban nem lehetetlen, sőt, akár életre szóló barátság is köttethet a két állat között, a következőkben pedig erre gyűjtünk össze néhány tippet.

1. Körülmények

A legideálisabb helyzet, ha a kutyakölyök és a kismacska is nagyjából egyszerre érkezik a családba. A társasági szokások kutyusok esetében 12 hetes korig, macskák esetében pedig 9 hetes korig fejlődik a legintenzívebben, így az összeszokatást érdemes erre az időintervallumra időzíteni, ugyanis ekkor könnyebben elfogadják és az életük természetes részévé válnak más állatfajták.

2. Mit tegyünk, ha az állat már idősebb?

Az első találkozást megelőzően érdemes a két állatnak szagmintát vinni egymásról. Ha van rá lehetőség, az első találkozást megelőzően csukott ajtónál egymás mellett tartsuk a két állatot néhány napig, hiszem az ajtó alatt szimatolva úgyis megérzik majd egymás szagát. Ezzel a módszerrel csökken a stressz, nyugodtabb körülményt biztosíthatunk az összeszokáshoz. A következő lépésként a két állat közé állítsunk fel egy biztonsági rácsot, majd először csak rövidebb, majd egyre hosszabb ideig hagyjuk őket kettesben, biztonságos távolságból ismerkedni.

Az első találka előtt érdemes a kutyust alaposan kifárasztani, majd jól megetetni. A cicusunkat szintén érdemes jól megetetni és kifárasztani, hiszen így mindketten kiegyensúlyozottak lesznek az első találkozáskor.

3. Mit tegyünk, ha valamelyik állat agressziót mutat?

Ha a kutyusunk agresszívan lép fel, tereljük el azonnal a figyelmét. Adjunk neki utasítást, például, hogy üljön le, szólítsuk a nevén, ha pedig végrehajtotta a parancsot, jutalmazzuk meg. Ismételjük meg ezt addig, míg a kutya nyugodtan nem viszonyul a macskához. Ez a folyamat igen sok türelmet igényel majd, és akár napokig is ismételni kell.

A macskából agresszívan reagálhat, ha úgy érzi, hogy a kutyus tolakodóan közeledik felé. Ez persze nem mindig jelent valódi fenyegetést, van, hogy kutyusunk csak kíváncsi a kis szőrgombócra. Ezellen a legjobb megoldás az lehet, ha a kutyusunkat tanítjuk meg arra, hogy hagyjon nagyobb teret engedjen a cicának.

A találkozó területét a macska igényeihez igazítsuk, ha esetleg úgy érzi, hogy menekülőre kell fognia, legyen egy magasabb pont is, ahova fel tud mászni, vagy ugrani. Így ugyanis a cica azt érzi majd, hogy az irányítás az ő kezében van, és kisebb esélyes végződik a találkozó fájdalmas karmolásokkal.

A legfontosabb pedig, hogy egyik állat se érezze kényszernek az összeszokatást. Előbb-utóbb mindketten rájönnek, hogy félni semmi ok, szép lassan pedig megszokják egymás társaságát. Egyik állatot se büntessük azért, ha hirtelen, ösztönösen agresszívabban lép fel a szokottnál, ez számára egy új helyzet.

 

Az oldal tetejére