Itt a tavasz, támadnak az élősködők – Így óvd meg kedvencedet!

Itt a tavasz, támadnak az élősködők – Így óvd meg kedvencedet!

A jó idő beköszöntével kisállataink – velünk együtt – vágynak a szabadba, ahol élvezhetik a kinti tevékenységeket, legyen az sétálás, futkározás vagy csak egyszerűen a környék felfedezése. Azonban sajnos ez magával hozza azt, hogy a bundájukba belekapaszkodhatnak olyan élősködők, melyek kellemetlenségeket és súlyos betegségeket is okozhatnak. De mit is tehetünk azért, hogy elkerüljük a nem kívánt betegségeket? Természetesen ebben az esetben is sokat segít a megelőzés.

Milyen betegségeket terjesztenek a vérszívók?
A kullancsok, bolhák és szúnyogok gazdájuk vérével táplálkoznak, melyen keresztül különféle kórokozókat juttatnak a szervezetbe. Emellett allergiás reakciókat is kiválthatnak az állatokban és az emberekben egyaránt, ami további egészségügyi problémákat okozhat. Ezért fontos megfelelő védekezést alkalmazni a paraziták ellen, valamint rendszeresen ellenőrizni és kezelni az állatokat a vérszívók által hordozott betegségek megelőzése érdekében.
 


 

Szívférgesség
A szívférgesség mind kutyákat mind macskákat fenyegető megbetegedés, amit a fertőzött szúnyogok terjesztenek csípésükkel. Mivel a szívférgesség potenciálisan halálos betegség, ezért nagyon fontos a szúnyogok távoltartása és a csípés megelőzése.


A szívférgesség tünetei: A fertőzöttség nehezen észrevehető, mert sokáig tünetmenetes marad. A csípést követően a szívférgességet okozó lárvák a szöveteken keresztül betörnek a véráramba, majd a szívbe jutnak. Az általános tünetek közé tartozik a fokozódó fáradékonyság, az időnkénti köhögés és az étvágytalanság. Kisebb testű kutyában (illetve ritka esetben macskában is kifejlődik felnőtt alak) már néhány féreg igen súlyos klinikai tüneteket képes okozni, ugyanis 15-40 cm hosszúra is megnőhetnek a férgek, így a kisebb méretű szívek üregét kitölthetik. A férgek élettartama pedig 2-5 év is lehet.


Hogyan előzhetjük meg: A szúnyogcsípést megakadályozó termékekkel, spot-on készítményekkel, rágótablettákkal, nyakörvekkel védekezhetünk, illetve a mikrofiláriák vérbe került formáinak az elpusztítására szolgáló szerekkel lehet megelőzni az életveszélyes felnőtt alakok kifejlődését és lárvaürítését. 


Szívférgesség kezelése: A szívféreg elleni kezelés célja a mikorfiláriák és a kifejlett férgek elpusztítása. A kezelés kockázatot rejt magában, mert a kifejlett férgek elpusztulva a vérkeringésben elakadhatnak, trombózist okozva. 

Amennyiben még nem véded kisállatodat szívférgesség ellen, kérlek keresd fel kezelőorvosát!
 

Babézia

A babézia egy olyan egysejtű, amely két, hazánkban is élő kullancsfajban él. Ez a két kullancs a barna kutyakullancs (Rhipicephalus sanguineus) és a „normál” kutyakullancs (Dermacentor reticulatus). A csípés során kerülnek bele a kedvenceink szervezetébe és kezdik meg romboló tevékenységüket a csípést követő 2-21 napban, sokszor sajnos elég későn okozva tüneteket. A babézia a kutya testébe jutva a vörösvértestekben szaporodik, és azokat tönkre teszi. Egyúttal meg is változtatják azok fehérjéit, így a szervezet idegen anyagként kezeli, és nagyfokú immunválaszt váltanak ki, lényegében a saját sejtek ellen. A vörösvértestek lebomlanak, és a kórokozó gátolja az újratermelődést is. És sajnos az immunrendszer által az egész szervezetre hat a betegség.


A babézia tünetei: A legjellemzőbb tünetek a bágyadtság, étvágytalanság, magas láz, nagyfokú szomjúság, sötét vizelet, sárgaság. A babézia értintheti a májat, a lépet, a vesét. Hasnyálmirigy gyulladást is okozhat, vagy egy úgynevezett immunhemolitikus anaemiát, amely lényegében a szervezet támadása az önmaga vörösvértestjeivel szemben. Ez egy nagyon komoly, vészjósló állapot.


Babéziózis kezelése: A gyógykezelésre egy imidokarb nevű, rendkívül csípős szurit adnak be az állatorvosok a rendelőben. Emellett szükség lehet infúzióra, B-vitamin készítményekre, májvédőre, és akár szteroidra is, az immunrendszer elnyomására. Sajnos még az időben elkapott babézia is nagy kockázattal jár hosszú távon. Ugyanis a lép roncsolódása miatt minden egyes alkalommal, amikor babéziás lesz a kutya, csökken az esély a gyógyulásra. Súlyos állapotú, későn kezelt babézia esetén pedig nagy az elhullás esélye, még a leggondosabb állatorvosi kezelés mellett is.


Megelőzés: Kullancs elleni készítményekkel védekezhetünk a vérszívók ellen, illetve ha kullancsot észlelünk kisállatunkban ne ijedjünk meg, egy speciális kullancseltávolító csipesszel könnyedén eltávolíthatjuk az élősködőt. A csipesz hegyes végét tegyük a bőr fölé, és ragadjuk meg vele a kullancsot a fejénél, majd a bőr felületére merőlegesen lassan húzzuk ki. Az általános javaslatok ellenére nem kell tekergetni, csak finoman egyenesen lassan húzni. A kullancs a speciális szájszervével horgonyozza ki magát, így ha lassan, finoman húzzuk, van ideje elengedni az állat bőrét.


 

Bolhanyálallergia okozta bőrgyulladás

Sok kutya szenved bolhanyálallergia okozta bőrgyulladásban, vagyis akár 1-2 csípés következtében is fájdalmas, nagy kiterjedésű viszkető-nedvedző bőrelváltozások jelentkeznek, melyek kezelés nélkül nem gyógyulnak. Súlyos, elhanyagolt esetekben nagy kiterjedésű szőrhiányos területek alakulhatnak ki, amelyeken másodlagosan baktériumok, gombák is elszaporodnak. Ez az egyik leggyakoribb allergiás kórkép, amivel a négylábúakat állatorvoshoz szokták vinni. Addig nem múlik el, amíg meg nem szabadulunk a bolháktól, aminek nélkülözhetetlen része a bolhairtó készítmények, bolhanyakörv vagy bolhafésű alkalmazása. Nagyon fontos az állat közvetlen környezetének a tisztán tartása is, ezek az élősködők ugyanis az állat környezetébe rakják petéiket, és a lárvák is ott tartózkodnak. Ha nem történik meg az alapos porszívózás, felmosás a rejtett zugokban is, illetve azon textíliák magas hőfokon történő kimosása, amelyekkel kedvencünk érintkezik, akkor az állat mindig újra és újra fertőződik majd. Léteznek környezeti bolhairtó sprayk is, amelyek egyes felületeken eredményesen alkalmazhatók.

Lyme kór
A Lyme kór egy jellegzetes alakú baktérium a Borrelia burgdorferi okozza kutyákban és emberben egyaránt. A kórokozót a fertőzött kullancsok hordozzák, és azok csípésével jut be a szervezetbe, ahol a véráram segítségével szétszóródik, és főként az ízületekben huzamosabb ideig megtelepszik. A betegség emberre is veszélyes, a fertőződés ebben az esetben is kullancscsípés útján következik be, a kutyától közvetlenül nem lehet elkapni. Azonban a kutyáknak szerepük lehet az ember fertőződésében azáltal, hogy a kullancsokat bundájukban hazaviszik a sétáról, így azok az ember közelébe juthatnak. Emiatt is fontos a kutyák kullancsok elleni védelme.
A macskák gyakorlatilag egyáltalán nem érzékenyek a kórokozóra, és a kutyák esetében is igen ritka a klinikai tünetekkel járó fertőzés. Ezzel szemben az ember nagyon fogékony erre a betegségre!


A Lyme kór tünetei: Emberek esetében nagyon jellemző a csípés körül kialakuló bőrpír a fertőzés korai szakaszában, azonban kutyáknál ez nem fedezhető fel, így a diagnózis felállítása rendszerint nem könnyű. A legtöbb esetben góckutatás során derül fény, bár ilyen esetekben korábbi, már lezajlott fertőzést gyaníthatunk csak, korántsem biztos, hogy a fennálló tüneteket okozza. Ha tünetekkel jelentkezik  akkor a leggyakrabban a gazdiknak a kutya étvágytalansága tűnik fel, illetve az hogy fájdalmai vannak. Ezen kívül az ízületek fájdalma miatt a beteg kutyákra az óvatos járás jellemző. Gyakran magas láz is kíséri a fenti tüneteket. A sántítás és az ízületek megduzzadása rendszerint hirtelen jelentkezik, és egyik lábról a másikra „vándorolhat”. Ha nem kerül a kutya állatorvoshoz, a sántaság hirtelen elmúlhat, majd hetekkel-hónapokkal később visszatérhet.


Hogyan előzhető meg: Mivel a kórokozó a baktériumok közé tartozik, antibiotikumok alkalmazásával elpusztítható. Azonban igen hosszadalmas, több hetes kúra szükséges a teljes gyógyuláshoz. Elsődleges fontosságú lenne kutyánk megóvása a kullancsok csípésétől. Ma már számos termék áll rendelkezésünkre, ha a kullancsok elleni védekezésről van szó. Választhatunk a különböző tabletták, nyakörvek, rágótabletták, spot-on oldatok közül, hogy kedvencünket biztonságban tudhassuk.
Ha gyakran járunk kullancsokkal erősen fertőzött területekre kirándulni, érdemes kutyánkat beoltatni Lyme-kór elleni vakcinával is.
 

További óvintézkedések a paraziták ellen
A paraziták elleni készítmények használatán kívül az állat rendszeres ellenőrzése is fontos. Minden kintlét után gondosan ellenőrizd a lábujjak, a szemek, a fülek, a fej, a has és az ágyék közötti területeket. Ezeken a helyeken szoktak leggyakrabban elrejtőzni a kullancsok.
Kövesd figyelemmel állatod viselkedését, különösen ha változást észlelsz rajta. Ha harapdálja magát és vakarózik, feltételezhető, hogy kullancs vagy bolha került rá.

A betegségek elkerülése érdekében nagyon fontos a megelőzés. Legyél felelős gazdi! Gondoskodj egész évben kedvenceid csípések nélküli, megelőző védelméről! A Cirmos Állatpatikában a leghatékonyabb termékekkel várunk, hogy segítsünk megóvni kisállataidat a kellemetlen parazitáktól!


 

Kapcsolódó termékek

AdTab Rágótabletta Kutya 5,5-11 kg

5.390 Ft
Kívánságlistára teszem

AdTab Rágótabletta Kutya 22-45 kg

6.590 Ft
Kívánságlistára teszem

Advantix spot-on 2,5 ml 10-25 kg

4.300 Ft
Kívánságlistára teszem

Advantix Spot-On 6 ml 40-60 kg

5.400 Ft
Kívánságlistára teszem

Foresto Nyakörv 8 kg Alatt

14.990 Ft
Kívánságlistára teszem

AdTab Rágótabletta Macska 2-8 kg

4.590 Ft
Kívánságlistára teszem

Dehinel Cat tabletta 230mg/20mg 1 db

500 Ft
Kívánságlistára teszem

Dronspot Spot-On Cat 2,5-5 kg 1 db pipetta

3.990 Ft
Kívánságlistára teszem

Ferdocat 50 mg/g GÉL A.U.V. 30 g

8.990 Ft
Kívánságlistára teszem

LimeVet fürdető koncentrátum 100 ml

6.590 Ft
Kívánságlistára teszem

Vitaminthe paszta 10 ml

7.490 Ft
Kívánságlistára teszem