Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A kutyák őszi vedlésének folyamata és gondozási tippjeink

A kutyák őszi vedlésének folyamata és gondozási tippjeink
Az őszi hónapok beköszöntével sok kutyatulajdonos észreveszi, hogy kedvenceik hirtelen több szőrt hullatnak, mint általában. De miért történik ez? Az őszi vedlés egy természetes biológiai folyamat, amely a kutyák szervezetében zajlik le. A következőkben bemutatjuk, miért vedlenek a kutyák ősszel, és hogyan kezelheted könnyedén ezt a jelenséget.

Miért vedlenek a kutyák ősszel?

A kutyák minden szőrtüszőjéből több szőr nő, és a szőr a bőr védelmére és a testhőmérséklet szabályozására szolgál. A kutyák az évszakok változásával megszabadulnak régi vagy sérült szőrzetüktől, hogy helyet adjanak az új szőrszálak növekedésének

 

Az évszakváltás hatása: Az őszi időszakban a nappalok rövidülnek, a hőmérséklet lehűl, és a természet megkezdi az átalakulást. A kutyák szervezete érzékeli ezeket a változásokat, és erre válaszul elkezdi megújítani a szőrzetüket. Az elhalt vagy régi szőrszálakat a test új, vastagabb és melegebb szőrrel helyettesíti.

 

A kettős szőrzetű fajták: Bizonyos kutyafajták, mint például a huskyk és collie-k, kettős szőrzettel rendelkeznek. Ezeknél a fajtáknál a vedlés intenzívebb lehet ősszel, mivel a rétegek közötti új szőrzet növekedése során az elhalt szőrszálak kihullanak.

 

A vedlés mértékét a genetika, a fajta és az általános egészségi állapot befolyásolja, de allergiák és a táplálkozás is hatással lehetnek.

Hogyan kezeljük az őszi vedlést

Egy vedlési időszak több ápolást és porszívózást jelent, de megfelelő és rendszeres ápolással minden vedlés kezelhető:

 

Rendszeres ápolás: A rendszeres fésülés segít eltávolítani az elhalt szőrszálakat és minimalizálja a kutyus környezetében és a lakásban található szőr mennyiségét. A FURminator szőrápoló speciális fésű, rövid és hosszú szőrű kutyáknál hatékonyan távolítja el az elhalt szőrzetet és csökkenti a hullás mértékét.

 

Egészséges táplálkozás: A megfelelő, minőségi étrend kulcsfontosságú a szőrzet egészségének fenntartásában. Olyan kutyatápot válassz, amely magas minőségű fehérjét és esszenciális zsírsavakat tartalmaz, amelyek támogatják a szőrnövekedést és a bőr egészségét a vedlési, illetve az őszi-téli időszakban.

 

Immunrendszer erősítése: Az őszi időszakban az immunrendszer erősítése rendkívül fontos. Azért is, mert a szőrváltáskor rengeteg hasznos tápanyagot használ fel a kutya szervezete annak érdekében, hogy bundája minél jobban megfeleljen a zordabb körülményeknek. A megfelelő immunerősítőkkel és vitaminokkal könnyedén felturbózhatod kisállatod immunrendszerét.

 

Rendszeres fürdetés: Ebben az időszakban a gyakoribb fürdetés is hasznos lehet, érdemes közben tápláló, kutyák számára készült olajokat is használni. Mosdás közben az elhalt szőrszálak kihullanak, a jótékony hatású készítmények pedig elősegítik azt, hogy az új bunda selymes és csillogó legyen.

Betegségek és vedlés

A hirtelen vagy rendkívül intenzív vedlési problémák betegségekre utalhatnak, például hormonális problémákra vagy bőrbetegségekre. Ha a vedlés szokatlanul hosszú ideig tart és ezt bőrproblémák, szokatlan viselkedés vagy a szőr minőségének romlása kíséri, mindenképp célszerű állatorvoshoz fordulni!

 

Az őszi vedlés egy természetes folyamat, amelyet a legtöbb kutyatulajdonos megtapasztal. Webáruházunkban mindent megtalálsz háziállatod megfelelő gondozáshoz, hogy egészségesen és boldogan vészelhessék át ezt az időszakot.

Az oldal tetejére